Voor al uw duurzaam installatiewerk

Vragen of storing? Bel: 0514 - 591 333

Of stuur en e-mail naar instal@reekers.nl

13 december 2015

De hybride verwarming uitgelegd

Hybride een woord dat we veel tegenkomen in de automarkt, hier wordt het gebruikt voor het aanduiden van auto’s die voor de voorstuwing zowel elektra als een andere brandstof gebruiken. In de centrale verwarming kennen we hetzelfde fenomeen, systemen die gebruik maken van gas en elektra, op een uitgekiende manier.

Werking

De huidige hr CV-ketel is een verwarmingsapparaat die door zijn techniek een maximale hoeveelheid warmte uit het te verbranden gas haalt. De sterk afgekoelde rookgassen worden afgevoerd naar de buitenlucht. Deze afvoergassen bestaan naast de waterdamp uit een hoeveelheid CO2. De elektrische lucht/water warmtepomp haalt zijn energie uit de aanwezige buitenlucht. De energie in de lucht wordt gecomprimeerd en zodoende is de hedendaagse warmtepomp in gunstige gevallen zelfs in staat met 1kW elektrische energie 5kW warmte te produceren.

Warmtepomp

De warmtepomp is het meest gunstig in te zetten voor laag temperatuur verwarming, hierbij hoeft er minder warmte gecomprimeerd te worden wat gunstig uitpakt op het rendement. Bij temperaturen beneden de -7˚C zal het rendement van de meeste lucht/water warmtepompen sterk afnemen.

Elementen hybride installatie

Door het installeren van een lucht/water warmtepomp naast een gasgestookte HR ketel ontstaat een hybride installatie. Zo’n hybride installatie wordt uitgerust met een geavanceerd elektronisch besturingssysteem die op basis van een scala aan factoren berekend welk systeem het gunstigst kan worden gebruikt voor de verwarming. Dit punt kan bij eigen opgewekte energie door een zonnestroom installatie verschillend liggen dan wanneer de energie moet worden ingekocht. De keuze voor een hybride installatie zal sterk afhangen van het aanwezige verwarmingssysteem en zal vooraf goed moeten worden berekend voor het optimaal resultaat.