Voor al uw duurzaam installatiewerk

Vragen of storing? Bel: 0514 - 591 333

Of stuur en e-mail naar instal@reekers.nl

17 november 2018

Redenen om te kiezen voor een waterontharder

De meeste gebieden in Nederland hebben te maken met het zogenoemde ‘hard water’. Hard water is water met een hoge concentratie calcium en magnesium. Door deze stoffen te verminderen gaan leidingen en huishoudelijke apparaten langer mee. Lees alle redenen om te kiezen voor een waterontharder.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder of waterontkalker is een apparaat dat de hardheid van water vermindert. Denk hierbij aan het onttrekken van calcium en magnesium ionen in water. Zo treedt er o best site.a. minder kalkaanslag op en ontstaat er minder kalk in het leidingwerk.

Werking waterontkalker

In een waterontharder zit een filter met harskorrels die zijn geladen met natriumionen. Het harde water wordt door het filter in de waterontharder geleid. De hardkorrels zorgen ervoor dat het calcium en het magnesium aan het water worden onttrokken en het natrium aan het water wordt afgegeven. Na gemiddeld 2 a 3 dagen zijn de harskorrels verzadigd en moet het filter worden gereinigd. Dit reinigen doen waterontharders automatisch. De apparaten hebben hiervoor een reservoir met zout. Het afvalwater en kalk wordt afgevoerd via het riool. De verzadigde harsbolletjes worden tijdens dit proces weer omgezet in harskorrels met natriumionen.

Voordelen waterontharder

– Het ontharden van water zorgt ervoor dat apparaten waarin water wordt gebruikt een langere levensduur hebben. Denk hierbij aan een wasmachine, koffiezetapparaat, waterkoker of vaatwasser. De smaak van koffie en thee kan daarnaast anders zijn wanneer er een hoog percentage calcium in het water aanwezig is. Een waterontharder zorgt ervoor dat niet ieder apparaat apart ontkalkt hoeft te worden.

– Water met minder kalk zorgt logischerwijs voor minder kalkaanslag in de keuken of badkamer en scheelt dus ontzettend veel schrobben! Douchecabines en kranen lijken daarbij langer schoon wanneer er geen calcium in het water zit.

– Hard water vermindert de werking van zeep. Door het ontharden van water is de werking van het zeep in uw wasmachine of vaatwasser dus krachtiger.

Nadelen waterontharder

Het menselijk lichaam kan niet zonder calcium en magnesium. Het volledig ontharden van drinkwater is dan ook niet aan te raden. Waterontharders zijn echter in te stellen in mate van ontharding.

Kosten waterontharder

De kosten voor het installeren van een waterontharder is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de locatie en aanwezig leidingwerk hierop sterk van invloed. Vraag vrijblijvend een offerte op maat op voor een inschatting van de kosten voor uw woning.