Voor al uw duurzaam installatiewerk

Vragen of storing? Bel: 0514 - 591 333

Of stuur en e-mail naar instal@reekers.nl

2 december 2015

Waarom een goedkope CV-ketel niet het belangrijkste is…

CV-ketels: ze zijn er in soorten en maten. De meeste CV-ketels in de woningbouw worden tegenwoordig uitgevoerd met warmwatervoorziening. Welk type voor uw situatie het meest geschikt is hangt sterk af van het type woning, de gezinssamenstelling, het gewenste warmwater, -comfort en het aantal tappunten dat gelijktijdig in gebruik kunnen zijn.

CW-waarde
De capaciteit van de warmwatervoorziening wordt bij CV-ketels uitgedrukt in een CW-waarde, oplopend van 3 tot en met 6.  CW3 staat voor een warmwatervoorziening geschikt voor 1 tappunt en 6 is geschikt voor gelijktijdig gebruik van meerdere tappunten en voor het vullen van een bad.  De meeste woningen zijn tegenwoordig zo geïsoleerd dat het vermogen benodigd voor de verwarming ondergeschikt is aan het vermogen ten behoeve van warmwater.  Niet dat het vermogen voor verwarming niet belangrijk is, de huidige CV-ketels zijn zo geconstrueerd dat het vermogen ten behoeve van de verwarming apart is in te stellen en zo perfect afgestemd kan worden op het afgiftesysteem in de woning.  Het afgiftesysteem -bestaande uit radiatoren, convectoren, vloerverwarming of wandverwarming,  of een combinatie – vraagt om een vermogen en temperatuurinstelling van de cv ketel dat afgestemd is op de woning.

CV-ketel selecteren
De meeste ketelfabrikanten brengen tegenwoordig ketels op de markt afgestemd op een specifieke afzetmarkt. Voor de projectmatige bouw worden andere CV-ketels op de markt gezet dan voor de individuele markt. De projectketels zijn vaak goedkoper en qua uitvoering eenvoudiger en compacter. Dit maakt dat het onderhoud aan deze ketels in de meeste gevallen meer arbeidsintensief is.  Het rendement van de huidige ketels ligt behoorlijk hoog, tenminste wanneer ze nieuw zijn. Wanneer onvoldoende onderhoud wordt gepleegd zien we dat de het rendement behoorlijk terug kan lopen.  Het selecteren en kopen van een cv ketel is zoals we zien niet zomaar de goedkoopste ketel uitzoeken, maar vooral het uitzoeken van een uitgekiende CV-ketel zodat de kosten op termijn zo voordelig mogelijk uit zullen vallen.